Terug

Wegwerp Handschoenen (7)

Filters

Wegwerp Handschoenen

Waar moet ik op letten bij handschoenen bestellen?

U bent op zoek naar handschoenen om te bestellen en op deze pagina uitgekomen. Dat is mooi, want u bent hier aan het juiste adres. De vraag die u zich nu moet stellen is: welke soort handschoen heb ik nodig? Het lijkt namelijk een simpele kwestie van ‘die blauwe’ of ‘medische’ handschoenen, maar om de juiste keuze te maken, moeten we wat verder dan dat gaan. We leggen u graag uit waar u op moet letten aan de hand(schoen) van onderstaande voorbeelden.

Soorten handschoenen

Laten we om te beginnen de verschillende materialen eens op een rijtje zetten. Dit is namelijk het belangrijkste punt, omdat het sterk samenhangt met het type doeleinde waarvoor u de handschoenen wilt gebruiken. We leggen de belangrijkste en meest voorkomende soorten handschoenen hieronder kort uit.

Latex handschoenen

Latex handschoenen komen veel voor in meerdere sectoren, waaronder in de zorg. Ze zijn gemaakt van natuurlijk rubber, elastisch, dun en toch sterk en bieden in veel situaties voldoende bescherming en hygiëne. Denk aan situaties zoals het verzorgen van mensen of het geven van prikken. Als wegwerp handschoenen zijn ze ideaal, want ze zijn makkelijk aan te trekken en door de rekbaarheid passen ze voor iedereen goed. Een nadeel is dat sommige mensen allergisch zijn voor de stof en daarom last krijgen van jeukende handen bij het dragen van latex handschoenen.

Nitril handschoenen

Vergeleken met latex is nitril een sterkere stof. Nitril handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber en van een hogere kwaliteit. Daarom zijn ze erg geschikt wanneer men bijvoorbeeld met olie en vet werkt of chemische producten. Door het dikkere materiaal ontstaan er tevens minder snel gaatjes in de handschoen, wat enigszins ten koste gaat van de elasticiteit. Mocht een nitril handschoen toch ergens doorgeprikt worden of scheuren, dan is dat over het algemeen goed te zien.

Mensen met een latexallergie kunnen nitril handschoenen bovendien prima dragen zonder bang te hoeven zijn voor een reactie. Door de genoemde voordelen worden nitril handschoenen steeds meer gezien als de standaard. Ze zijn vaak een beter alternatief voor de goedkopere latex handschoenen. Heeft u handschoenen nodig, dan raden wij dus aan om voor nitril te gaan. U kunt ze vinden op mondkapjes.nl, naast andere beschermingsmiddelen zoals onze hoogwaardige FFP2- en FFP3-mondmaskers.

Vinyl handschoenen

Een derde variant is vinyl. Net als nitril handschoenen zijn vinyl handschoenen geschikt voor mensen die een latexallergie hebben en geen jeukende handen willen. Het materiaal is gemaakt van PVC, wat voor een dunnere laag zorgt. Vinyl handschoenen zitten daarom comfortabel, maar bieden minder bescherming en hebben de kortste levenduur. Ze zijn met name voor eenmalig gebruik bedoeld. Bij kortere en minder intensieve werkzaamheden is vinyl een betrouwbaar materiaal.

Poeder versus poedervrije handschoenen

Latex, nitril en vinyl handschoenen zijn allen zowel gepoederd als poedervrij online te vinden. Over het algemeen zorgt de poeder ervoor dat je de handschoenen makkelijker kan aantrekken en helpt het tegen vocht en zweet. Ze zitten zodoende comfortabeler dan poedervrije handschoenen. Je kunt gepoederde handschoenen alleen niet in elke omgeving gebruiken. Zo kan de poeder afgeven op producten waar je mee werkt, dus voor wie voedsel bereidt is het bijvoorbeeld niet geschikt. Ook kan de huid van mensen met een latexallergie gevoelig zijn voor de poeder, omdat latexdeeltjes die vrijkomen zich hieraan hechten.

Markering en normering

Nu je de verschillen kent, zul je begrijpen dat niet elke handschoen voor elk werk even handig is. Om hierin duidelijk onderscheid te kunnen maken, is er binnen de Europese Unie een CE-markering en NEN-normering. Dit is belangrijk, omdat we dan op basis van ons werk de juiste bescherming nodig hebben. De verpakking van de wegwerp handschoenen hoort aan te geven welke CE-markering en NEN-normeringen van toepassing zijn, zodat je in een oogopslag kunt zien of het type handschoen passend is voor de beoogde omgeving.

CE-markering

Wat betreft de CE-markering zijn er drie categorieën: eenvoudig ontwerp, midden-ontwerp en complex ontwerp. In feite komt dit neer op hoeveel risico het werk oplevert waar de handschoenen voor gebruikt worden. De eerste categorie is voor lichte werkzaamheden met relatief kleine risico's, zoals tuinieren en montage of werken met hete voorwerpen. De tweede categorie heeft iets strengere eisen en biedt meer bescherming tegen bijvoorbeeld snijden of lassen. Onder de derde categorie vallen handschoenen die bescherming bieden tegen agressievere chemicaliën en hoge of extreem lage temperaturen.

NEN-normering

Met NEN-normering is te zien tegen welke specifieke gevaren de handschoen kan. Bij vuur en hitte hoort bijvoorbeeld een icoontje van een vlam en het getal 407. Voor handschoenen die geschikt zijn bij werkzaamheden met mechanische risico’s is er het getal 388, met een hamer als icoon. Het getal 374 slaat dan weer op chemicaliën en micro-organismen. De verpakking van de wegwerp handschoenen hoort aan te geven welke CE-markering en NEN-normeringen van toepassing zijn, zodat je in een oogopslag kunt zien of het type handschoen passend is voor de beoogde omgeving.

Maat handschoenen weten?

Uiteraard is het ook handig om van de handschoenen de juiste maat te weten. Hoe kom je erachter welke jou het beste past? Heel simpel: meet hoeveel centimeter de breedte van je handpalm is. Negen centimeter staat gelijk aan maat 9, tien cm aan maat 10, et cetera.

Handschoenen bestellen bij mondkapjes.nl

Als u handschoenen wilt bestellen bij Mondkapjes.nl, dan kunt u dat hier doen. Mocht u nitril handschoenen in grotere hoeveelheden nodig hebben, dan hebben wij een mooi aanbod. Wij bieden namelijk een box aan van 100 stuks nitril handschoenen, in verschillende maten, tegen een aantrekkelijke prijs. Bestelt u meerdere boxen, dan kunt u van onze korting genieten.

Mondkapjes.nl is onderdeel van medische groothandel NOBRAA.com

Wist u dat Mondkapjes.nl onderdeel is van de online medische groothandel NOBRAA.com? Dit is dé online medische groothandel voor consumenten en ondernemers. U vindt hier een ruim assortiment met persoonlijke beschermingsmiddelen en andere medische verbruiksartikelen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Mondkapjes 3,7 / 5 - 11 Reviews @ Trustpilot
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »