Terug

Boete-alert: draag een mondkapje in publieke ruimtes

  • 12 / 11 / 2020 0
Boete-alert: draag een mondkapje in publieke ruimtes

Het kabinet stelt uiterlijk 1 december officieel een mondkapjesplicht in voor publieke ruimten. Mensen van 13 jaar en ouder lopen dan het risico op een boete van 95 euro als ze deze regel overtreden en geen gezichtsmasker dragen. Verwacht in eerste instantie een waarschuwing. Een strafblad zal de boete niet direct opleveren.

Wij Nederlanders hechten veel waarde aan onze vrijheid. Dat is goed te merken aan de discussie over mondkapjes, want ondanks de bewezen bescherming blijft een groep hardnekkig tegen het dragen ervan. Helaas voor hen komt er uiterlijk 1 december een standaard boete te staan op het niet dragen van een mondkapje in openbare ruimten waar dat wel verplicht is.

De Nederlandse overheid ziet het dragen van een mondkapje als een belangrijk wapen in de strijd tegen het coronavirus. Het kabinet heeft hier de afgelopen maanden in onder meer de persconferenties al vaak op gewezen. De boodschap lijkt bij veel mensen wel te zijn geland, want het straatbeeld is dit jaar behoorlijk veranderd. Het is in 2020 eerder uitzondering dan regel om in winkelstraten, horecatentjes, bibliotheken en bij de kapper mensen met een mondmasker te zien lopen.

Hoogte van boete voor niet dragen mondkapje

In publieke binnenruimten komt op uiterlijk 1 december een mondkapjesplicht voor iedereen met een leeftijd van dertien jaar en ouder, zo benadrukte ‘coronaminister’ Hugo de Jonge vorige week dinsdag. En wees gewaarschuwd, want dat is ook het moment dat je zonder pardon een boete kunt krijgen als je je niet aan die regel aan houdt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft volgens De Telegraaf bevestigd hoe hoog die boete gaat zijn en dat is niet mals. Draag je geen mondkapje waar dat wel verplicht is, dan loop je het risico om 95,- te moeten aftikken.

Dacht je er nog niet aan om een mondkapje te dragen tegen het coronavirus, dan is het dus geen slecht idee om dat nu te heroverwegen. De nieuwe maatregel die ergens de komende weken van kracht gaat, is in ieder geval in lijn met de zwaarte van de huidige boetes. Tot nu toe werden er alleen boetes uitgedeeld aan mensen die de anderhalve meter afstand niet in acht hielden of met een te grote groep bij elkaar waren. Dat was voorheen 390 euro per persoon, maar is vorige maand op 95 euro komen te liggen.

Voorlopig eerst een waarschuwing, geen strafblad na boete

Voor degenen die nu wel eens vergeten een mondkapje mee te nemen is het wellicht een kleine opluchting: een strafblad zal je niet direct krijgen als je beboet wordt, zo liet een woordvoerster aan het dagblad weten. Daarvoor is een hoger bedrag nodig. Bij herhaaldelijke overtredingen zou dat overigens wel eens het geval kunnen worden, iets waarover op korte termijn vast meer duidelijkheid komt.

Ga er maar vanuit dat je de komende tijd veel gaat zien en horen over de nieuwe plicht. De overheid wil de maatregel alvast duidelijk overbrengen op de burger. Tot nu toe geldt er alleen een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Wil je met de trein of bus, dan moet je dus sowieso een gezichtsmasker bij je dragen. Net als toen deze maatregel in ging, wil de overheid voorlopig eerst een waarschuwing uitdelen voor mensen op de bon geslingerd worden.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Mondkapjes 3,7 / 5 - 11 Reviews @ Trustpilot
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »